GHEE DOBRÉ MASLO

Žijeme v dobe, v ktorej maslo nie je až takým jednoznačným pojmom. Zjednodušene by sme mohli povedať, že už ani maslo nie je tým, čím bývalo voľakedy. Pod označením „maslo“ sa dnes skrýva celá škála odlišných produktov, k tradičnému  poctivému „gazdovskému“ maslu pribudli jeho rôzne odtučnené a odľahčené varianty a rastlinné tuky vyrobené na chemickej báze, ktoré boli vyhlásené za zdravšie. Do povedomia aj  kuchynskej praxe sa pomaly ale iste vkráda aj zatiaľ málo známe Ghee maslo, použitím ktorého určite voči svojmu zdraviu nezhrešíte.

Ghee je jedným z najvýznamnejších surovín indickej kuchyne už celé tisícročia. Väčšina z nás ho pozná pod menom topené maslo, od obyčajného masla sa však odlišuje  tým, že nepodlieha skaze a je možné ho uchovávať aj roky. Jeho výrobou sa  začalo z nutnosti. V miestnych klimatických  podmienkach Indie sa maslo rýchlo pokazilo, a keďže nebolo vyriešené jeho dlhodobé uchovávanie na chladnom mieste, do popredia sa dostala iniciatíva vytvoriť si taký produkt, ktorý je odolný voči skaze.

Vyvinula sa taká metóda výroby masla, ktorou sa zabezpečila eliminácia procesov vedúcich k skaze:  odstránili sa z nej všetky ľahko sa kaziace zložky, ktoré mali na svedomí jeho predčasný rozklad. Hlavné tajomstvo prípravy najzdravšieho a najčistejšieho masla  na svete spočíva v tom, že sa najprv privedie do varu, pričom stratí väčšinu svojej vlhkosti. Takisto sa z neho vylučuje aj mliečna bielkovina spolu s mliečnym cukrom. Bielkovina, tvoriaca bielu vrstvu, sa ponorí na spodok, na povrchu roztopeného masla sa objaví pena.  Po odstránení tak bielkovinovej vrstvy, ako peny na povrchu, ghee sa vyrába z tekutiny, ktorá medzi nimi ostáva.

Obyčajne sa za dobré maslo považuje maslo s 82%-ným obsahom tuku. Keď sa z neho odstránia zvyšné zložky, ktoré tvoria 18%, dostaneme čisté maslo, ktorý obsahuje až  99,6% tuku. Takémuto maslu sa hovorí maslový olej alebo maslový tuk, ktorý  pri 15o C môže byť uskladnený až 1-2,5 roka. Podľa indických skúseností  sa však uskladňuje aj dlhšiu dobu. Dokonca sa traduje, že čím je staršie, tým sa jeho liečivá sila znásobí. Keďže horí len pri 190o C (podľa iných zdrojov dokonca pri 250o C), nemusíme sa obávať, že zhorí alebo sa pripáli, aj na pečenie sa môže použiť viackrát.

Je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu A (nevyhnutný pre zdravie zraku), obsahuje aj vitamín D (pomáha kostiam), vitamín E (zodpovedá za zdravie  kože, vlasov a nechtov), dokonca aj vitamín K (dôležitý faktor zrážania krvi, je nevyhnutný aj pri tvorbe bielkovín). Ďalej obsahuje antioxidanty, ktoré viažu nebezpečné voľné radikály v tele, aj esenciálne Omega- 3  a Omega- 6 mastné  kyseliny, ktoré znižujú hladinu tukov v krvi.

Ghee maslo zakúpite:

Web: www.superstrava.sk

Prevádzka: Gen. Štefánika 27, Kežmarok