Ide o jahody, ktoré patria medzi naše najobľúbenejšie ovocie a celoročne ich majú v ponuke v MARKO TATRY! Doprajte si ich koľko chcete!

Jahody pozitívne vplývajú na psychickú stránku človeka, zlepšujú funkciu mozgu. Pomáhajú pri depresiách a majú upokojujúce účinky. Prečisťujú krv, znižujú cholesterol i krvný tlak. Sú ideálnou potravou pri chudnutí. Obsahujú až 90 percent tekutín a majú minimum kalórií. Zároveň dobre zasycujú, takže si ich môžete dopriať koľko chcete a vašim kilám to nijako neublíži.

Výborné účinky majú jahody aj na našu pleť i zuby, pretože sú zdrojom veľkého množstva potrebných vitamínov a minerálnych látok. Posilňujú kosti, sú vhodné aj pre diabetikov a pomáhajú pri liečbe srdca. S čučoriedkami a brusnicami patria k najsilnejším potravinovým antioxidantom.

Jahody sú známe nielen od starovekého Ríma, ale už od doby kamennej. Rozmach zažili v stredoveku, kedy začali byť pestované v samostatných záhradách. Za svoju chuť boli jahody považované za kráľovské ovocie, resp. za ovocie lásky, pretože vraj ich konzumácia mala podporovať sexuálne účinky.

V súčasnosti medzi najväčších pestovateľov jahôd sú USA, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Poľsko a Rusko. Zo Španielska, Poľska ponúkajú jahody aj v MARKO TATRY, ale vo svojej ponuke majú aj jahody pestované na Slovensku!

Jahody sa môžu konzumovať na priamu konzumáciu i po tepelnej úprave. Často sa zavarujú do kompótov a pridávajú sa ako náplň do pečiva.

V MARKO TATRY ponúkajú jahody celoročne.

Hľadáte kvalitného dodávateľa ovocia a zeleniny? Firma MARKO TATRY ponúka všetkým, ktorí hľadajú čerstvé a kvalitné ovocie a zeleninu, serióznu spoluprácu!

Kontakt: MARKO TATRY, s.r.o., Továrenská 1 (sídlo firmy: Továrenská 610/27), Spišská Belá, info@markotatry.sk, www.markotatry.sk, 0907 261 421.

 

Zdroje: zdravopedia.sk, Wikipédia

Keďže počas koronakrízy väčšina z nás začala kváskovať a mnohých to drží stále, pripravíme si dnes dezert z kvásku a jahôd.

Potrebujeme: 150g horkej čokolády, 100g masla, 150g cukru.

Všetko si rozpustíme v miske nad parou. Prstom odskúšame, či nie je hmota veľmi horúca a prisypeme 150g hladkej múky a 1 PL ražného kvásku. Premiešame lyžicou a prekryté necháme 2 hodiny na linke stáť. V miske našľaháme 3 vajcia a priáme ich do zmesi so štipkou soli. Zmiešame všetko na hladkú zmes a dáme na plech, alebo do tortovej formy. Navrch dáme jahody alebo iné ovocie podľa sezóny a plech dáme do rúry na 1800C na približne 20 minút. Necháme ochladnúť a pustíme sa do vychutnávania!

Recept pripravil Pavol Ištoňa v spolupráci s KLEE lounge café.