Jeseň sa v Tatranskom národnom parku nesie aj v znamení zberu semena drevín.

Jedľa biela je jedným z dvoch tatranských ihličnanov, ktorým sa šišky rozpadajú ešte na stromoch. Preto zberači lezú do korún viac ako tridsať metrov vysokých jedlí zhruba v polovici septembra, keď je semeno už zrelé, ale šišky sú stále celistvé, bez známok rozpadu, hoci plodové šupiny šišiek majú miestami zeleno-fialové zafarbenie.

Túto jeseň nazbierali na troch lokalitách 1 642 kilogramov jedľových šišiek. Pracovníci Správy TANAP-u so sídlom v Tatranskej Lomnici ich zatiaľ uskladnili pod strechou Strediska starostlivosti o genofond drevín, aby sa presušili a pripravili na vylúštenie semienok. „Z viac ako 1,5 tony šišiek získame približne dvesto kilogramov semienok, z ktorých vypestujeme od 700-tisíc do jedného milióna sadeničiek jedle,“ hovorí Radoslav Žlkovan z odboru starostlivosti o lesné ekosystémy a genofond drevín. Domov nájdu stromčeky v niektorých častiach Tatier, ale aj v lesoch naprieč časťou severného Slovenska.

Tohtoročné vylúštené semienka stihnú zamestnanci Správy TANAP-u ešte do zimy vysiať do výsevných rámov, kde na nich čaká priaznivé prostredie v špeciálnom substráte. Pri dobrej starostlivosti budú o päť rokov pripravené na život v lese.

Okrem jedle sa zbieralo v jarných mesiacoch semeno bresta, z ktorého už rastú nové stromčeky. V lete prišli na rad šišky limby, momentálne zberači pokračujú javorom horským a v zime ich čakajú šišky smrekovca a smreka. „Zber robíme výlučne v uznaných zdrojoch semennej suroviny Tatranského národného parku. Niektoré semená, ktoré sa hneď nevysievajú, putujú na dlhodobé uskladnenie do špeciálneho skladu, z ktorého sa v prípade potreby dajú vyzdvihnúť,“ uzatvára Žlkovan.

 

Zdroj a foto: tanap.sk